Amerika gaat onderzoeken hoeveel Nutella mensen eten

Nutella
AFP / G. Cacace

De Amerikaanse overheid wil weten hoeveel Nutella de gemiddelde Amerikaan op zijn brood smeert. Dat klinkt een beetje vreemd, maar de onderliggende reden is even bizar: het Amerikaanse voedselagentschap wil weten of chocopasta broodbeleg of een extraatje voor het dessert is. 

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in mei een grote hervorming doorgevoerd in de gemiddelde portie die op producten vermeld staat. Ferrero, het Italiaanse bedrijf dat onder andere Nutella produceert, is het daar volgens Quartz niet mee eens.

Nutella is immers gecategoriseerd als ‘dessert topping’. Voor die categorie is de gemiddelde portie volgens de FDA twee eetlepels. Dat betekent dat er ook een relatief hoge hoeveelheid toegevoegde suiker aangegeven staat bij voedingswaarden.

Ferrero redeneert dat chocopasta voor veel Amerikanen niet langer een extraatje bij het nagerecht is. Toen Nutella de VS veroverde in de jaren 90 was het goedje vaak een topping op een ijsje of een pannenkoek.

Nu beweert Ferrero dat zoetekauwen het goedje vooral op brood smeren. Bijgevolg zou het broodbeleg thuishoren in de categorie ‘honing, geleien en confituren’. Daar is de gemiddelde portie één eetlepel, wat wil zeggen dat de aangegeven hoeveelheid suiker op de pot lager is.

Uit eigen onderzoek ontdekte Ferrero dat de chocoladepasta in driekwart van de huishoudens gesmeerd wordt op brood. Twintig jaar geleden lag was dat minder dan één op de tien. Snoepers combineerden Nutella dan vooral met fruit en ijs.

Gewoontes veranderen, dus volgens de producent mag de categorie ook veranderen. Het Amerikaanse voedselagentschap zal daarom onderzoeken waarvoor smeerproducten op basis van noten vooral gebruikt worden.