Wetenschappers ontdekken nieuwe behandeling voor ziekenhuisinfecties

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de UCL en de KUL hebben een nieuwe strategie ontwikkeld in de strijd tegen ernstige infecties voor ziekenhuispatiënten. Dat meldt de VIB vandaag in een persbericht. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. De wetenschappers toonden aan dat als ze verhinderen dat bacteriën een biofilm maken, ze veel makkelijker te behandelen zijn met antibiotica. Ze deden dit voor Staphylococcus aureus. Dat is een van de meest gevreesde bacteriën in de ziekenhuisomgeving. Ze veroorzaakt immers hardnekkige infecties doordat ze biofilms vormt op medische apparaten (katheters, prothesen) en op weefsels.

Biofilms zijn gemeenschappen van bacteriën die zich met een kleverige beschermende matrix omgeven die ze bestand maakt tegen de werking van antibiotica en van het immuunsysteem. Biofilms zijn dus zeer moeilijk te elimineren. Aangezien ze vaak levende bacteriën vrijgeven, zijn ze er vermoedelijk verantwoordelijk voor dat veel infecties met Staphylococcus aureus blijven terugkomen.

In de studie tonen de onderzoekers aan dat een geneesmiddel dat vandaag tegen schimmelinfecties wordt gebruikt (caspofungine) een klasse van antibiotica (fluorquinolonen) zeer effectief maakt tegen biofilms met Staphylococcus aureus.

De resultaten bieden nieuwe mogelijkheden in de strijd tegen ernstige infecties bij ziekenhuispatiënten, zeggen de onderzoekers, in het bijzonder patiënten met een katheter (bijvoorbeeld voor de toediening van medicatie langs intraveneuze weg) of een geïmplanteerd medisch apparaat (prothese, pacemaker enz.).

bron: Belga