Proces voor fiscale fraude tegen HSBC komt dichterbij

Een proces in Frankrijk tegen de Britse bankreus HSBC Holdings komt dichterbij. Dat is donderdag vernomen bij een bron dicht bij het onderzoek. Het in financiële zaken gespecialiseerde parket heeft gevraagd het dossier door te verwijzen naar de rechtbank. Als de onderzoeksrechter meegaat in de vraag van het parket zal HSBC, een van de grootste Europese banken, berecht worden voor “het witwassen van fiscale fraude” en “medeplichtigheid aan het onwettig ronselen”. De bank wordt ervan beschuldigd het geld op de rekeningen van rijke klanten over te laten zetten op rekeningen in Zwitserland, om zo belastingen te ontwijken. Het parket herhaalde ook de vordering waarin het vraagt om een proces voor het Zwitserse filiaal HSBC Private Bank (HSBC PB). Volgens het parket stelde die bank in 2006 en 2007 aan Franse klanten voor om, via verschillende operaties en constructies via fiscale paradijzen hun bezittingen voor de fiscus te verbergen. Daarnaast wil het parket ook de voormalige topman van HSBC PB, Peter Braunwalder, en een andere kaderlid van het filiaal, Judah Elmaleh, berechten.
“We nemen akte van de besluiten van het parket en blijven onze belangen duidelijk verdedigen”, aldus een woordvoerder van de bank in een persbericht.
Oorspronkelijk beschuldigden de magistraten het moederhuis van een gebrek aan toezicht op het Zwitserse filiaal. Maar tijdens het onderzoek “kwamen extra elementen boven water die deden besluiten dat de holding actief meewerkte aan frauduleuze handelingen van HSBC PB”, is het parket volgens de bron van mening.
Het schandaal rond HSBC brak eind 2008 uit, toen de Franse autoriteiten van oud-HSBC-informaticus Hervé Falciani klantendossiers in handen kregen. Ook in België werden vervolgens onderzoeken opgestart. Vorig jaar kwam daar Swissleaks bovenop. Uit die reeks onthullingen bleek dat HSBC tussen november 2006 en maart 2007 zowat 180 miljard euro van rijke klanten overbracht naar rekeningen in Zwitserland.

Bron: Belga