Nieuwe docureeks “De Fiscus” werpt blik achter de schermen bij FOD Financiën

Nieuwe docureeks "De Fiscus" werpt blik achter de schermen bij FOD Financiën

De federale overheidsdienst Financiën vormt het decor van een nieuwe docureeks die vanaf woensdag 16 november op Eén te zien is. “De Fiscus” van Sylvester Productions plaatst namelijk het werk van de medewerkers van de belastingdienst centraal. “Het was op zich niet de bedoeling, maar we houden er rekening mee dat dit een positief effect kan hebben voor ons imago”, klinkt het bij Financiën. Voor de docureeks “De Fiscus” hebben cameraploegen een jaar lang het doen en laten gevolgd van tien medewerkers van de FOD Financiën. Het programma toont op die manier hoe de ambtenaren op de belastingdienst hun job uitvoeren en hoe ze hun werk beleven. De cameraploegen kregen onbeperkt toegang tot alle diensten van Financiën.

Zo toont de reeks meer dan alleen maar het cliché van ambtenaren in een kantoortje met dikke klasseermappen. Er wordt bijvoorbeeld ingezoomd op mensen die met een belastingschuld langskomen bij het ontvangkantoor, op de douane die een drugsactie uitvoert en op een lokaal opsporingsteam dat langsgaat bij bars die hun belastingverplichtingen niet nakomen.

In elk geval werpt de reeks een ander licht op de belastingdienst. Er wordt een beeld geschetst dat vaak niet overeenstemt met het ietwat stoffige imago dat de overheidsdienst met zich meezeult. “Het was zeker niet de bedoeling om van deze reeks een propagandafilmpje te maken. Maar we hebben wel het idee dat dit voor een verbetering van het imago kán zorgen”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. “We waren sowieso ook van plan om, net als vier jaar geleden, een imago-meeting te laten uitvoeren. We zullen die nu even uitstellen, om die na de uitzending van deze afleveringen te laten plaatsvinden.”

“We houden er verder ook rekening mee dat mensen na het zien van die afleveringen geïnteresseerd worden in een job bij Financiën”, klinkt het tot slot.

bron: Belga