Italiaanse overheid vangt 26.000 mensen op na aardbevingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ongeveer 26.000 mensen worden door de Italiaanse autoriteiten opgevangen na de drie aardbevingen die sinds eind augustus Midden-Italië getroffen hebben, dat heeft de Civiele Bescherming van Italië vandaag gemeld. Het totale aantal "sfollati" (ontheemden) is onbekend, aangezien velen naar familieleden vertrokken zijn zonder de overheid te verwittigen. Het totale aantal kan volgens de Italiaanse pers boven de 40.000 liggen.

Van de 26.000 mensen die door de overheid geholpen worden, hebben er ongeveer 17.000 beslist dicht bij hun huis te blijven, dat vernield is of te gevaarlijk om in te wonen. Ze zijn ondergebracht in hotels, openbare gebouwen of tenten, en tientallen slapen sinds zondag in hun auto. Maar met de kou in deze bergstreek hebben de autoriteiten "voor Kerstmis" de komst van ingerichte containers beloofd.

Wie beslist heeft te blijven, is ongerust over een nieuwe krachtige aardbeving in een regio die maar blijft beven. Sinds zondag zijn volgens het Italiaanse instituut INGV (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia) al honderden naschokken geteld, waarvan vele met een kracht van meer dan 4 op de schaal van Richter.

De autoriteiten maken zich ook zorgen over het rijke erfgoed in deze regio van kunststeden en middeleeuwse dorpen. Zowat 1.500 kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken zijn in veiligheid gebracht, verzekerde minister Dario Franceschini.

Bron: Belga