Hof van beroep Luik – Belgische staat veroordeeld voor overlijden van gevangene met schizofrenie

Hof van beroep Luik - Belgische staat veroordeeld voor overlijden van gevangene met schizofrenie

De Belgische staat is op 25 oktober door het hof van beroep in Luik veroordeeld voor de dood van een 26-jarige gevangene die leed aan schizofrenie. België moet nu een schadevergoeding betalen aan de familie van de man, die in zijn cel in de gevangenis van Lantin zelf een einde aan zijn leven had gemaakt. Dat heeft Jean-François Dister, de advocaat van de nabestaanden, donderdag bekendgemaakt. Steve Michaux had zichzelf op 3 juli 2009 om het leven gebracht. Hij zat toen opgesloten in de gevangenis van Lantin: een voorlopige maatregel, omdat er geen plaats meer beschikbaar was in een psychiatrische instelling.
Na een strafonderzoek werd beslist om de personeelsleden van de strafinrichting buiten vervolging te stellen. Maar de familieleden zijn er wel in geslaagd om de Belgische staat op burgerlijk vlak te laten veroordelen tot de betaling van een schadevergoeding. Het bedrag van de vergoeding moet nog in een aparte procedure worden vastgelegd.

“De familie wilde dat de dood van Steve niet voor niets was. Ze wilden dat er dingen in beweging kwamen en eisten dat er meer plaatsen ter beschikking kwamen voor geïnterneerden. We hebben ook aangeklaagd dat de Belgische staat zijn situatie niet als abnormaal beschouwde en dat de term ‘voorlopig’ gebruikt werd om een situatie te beschrijven die maanden of jaren zou kunnen duren”.

bron: Belga