Evacuatie van laatste bewoners uit "Jungle" van Calais

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse autoriteiten zijn vandaag met de evacuatie begonnen van de 350 à 400 laatste bewoners van het migrantenkamp in Calais, dat zijn overwegend vrouwen en kinderen. Ze worden naar opvangcentra elders in Frankrijk gebracht. Een eerste autocar vertrok vanmorgen naar een opvangcentrum in Finistère (in het westen van Frankrijk) met een dertigtal vrouwen en kinderen en twee ambtenaren van het Britse Home Office die de dossiers moeten onderzoeken voor hun eventuele overbrenging naar Groot-Brittannië.

Het vertrek van deze gezinnen zet een punt achter de evacuatie van de migranten uit de "Jungle" van Calais, waar half oktober nog 6.400 à 8.100 mensen verbleven. Afghanen, Soedanezen, Eritreeërs,... hadden zich mettertijd in het kamp geïnstalleerd in de hoop naar Engeland te kunnen oversteken. Vandaag werden de laatste overblijfselen van het kamp, waaronder een school en een moskee, opgeruimd.

Terwijl Calais (voorlopig) verlost lijkt van migrantenkampen, kamperen in Parijs ongeveer 2.000 migranten in het noorden van de stad, zelfs op de trottoirs. Ze worden ook steeds talrijker in de Franse hoofdstad. De autoriteiten beloven deze mensen tegen het einde van de week te evacueren.

Bron: Belga