Engelse katholieke kerk excuseert zich voor gedwongen adopties tussen 1945 en 1976

Engelse katholieke kerk excuseert zich voor gedwongen adopties tussen 1945 en 1976
Engelse katholieke kerk excuseert zich voor gedwongen adopties tussen 1945 en 1976

Een leider van de Engelse katholieke kerk heeft zijn excuses aangeboden voor de pijn van de honderdduizenden ongehuwde moeders die tussen 1945 en 1976 hun baby verplicht ter adoptie moesten afstaan. Kardinaal Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster, zegt in de documentaire “Het adoptieschandaal in Groot-Brittannië”, die op 9 november uitgezonden wordt op de commerciële Britse tv-zender ITV, dat de praktijken van de adoptiebureaus die in opdracht van de katholieke kerk handelden “mededogen en gevoeligheid” misten.
“De katholieke kerk begrijpt en erkent het lijden dat veroorzaakt werd door het afstaan van een kind voor adoptie”, aldus de kardinaal in de documentaire.
“De praktijken van al deze adoptiebureaus weerspiegelden de sociale waarden van die tijd”, aldus Nichols, die in naam van de kerk “zijn verontschuldigingen aanbiedt voor de pijn die veroorzaakt werd door de agentschappen die in naam van de katholieke kerk handelden”.
Advocate Carolynn Gallwey, die minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd oproept een openbaar onderzoek te starten, zegt in de documentaire dat aan de vrouwen gezegd werd niet te praten over wat hen overkomen was. “Maar nu hebben ze het recht om erkenning te krijgen voor wat hen werd aangedaan, en de enige manier om dat te bereiken is een openbaar onderzoek.”
Tussen 1945 en 1976 vonden een half miljoen adopties plaats van voornamelijk baby’s van ongehuwde moeders, die betaald werden door organisaties van de katholieke en de anglicaanse kerk en het leger des heils.

Bron: Belga