Vlaamse meerderheid heeft maaltijdcheque in het vizier

Een stapel van maaltijdcheques
Een stapel van maaltijdcheques. Belga / L. Dieffembacq

Als het van Open Vld, N-VA en CD&V afhangt, ruimen de maaltijd- en ecocheques binnenkort plaats voor meer nettoloon. Alleen MR is nog niet mee op de kar gesprongen.

Heel wat Belgen krijgen bovenop hun loon een aantal extra voordelen. Voor anderhalf miljoen werknemers zijn dat onder meer maaltijdcheques, die ze kunnen gebruiken voor de aankoop van eten en drinken, en ecocheques, waarmee ze milieuvriendelijke producten kunnen aanschaffen. De Vlaamse meerderheid steunt een voorstel om die vergoedingen af te schaffen.

Kost van 2 tot 3%

Het is Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert die het voortouw neemt. “Vandaag storten werkgevers de maaltijd- en ecocheques nog op de elektronische kaart van de werknemers”, zegt hij aan VRT Nieuws. “Daarop betalen ze een kostenpercentage van 2 tot 3%.” De liberaal stelt voor om een overeenkomstig bedrag netto op de rekeningen van de werknemers te storten.

Lachaert krijgt de steun van zowel CD&V als N-VA. “De Sodexo’s en Edenreds van deze wereld weten zich goed als lobbymachines te organiseren”, aldus CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer, die eerder een gelijkaardig wetsvoorstel indiende. “Deze uitgiftebedrijven strijken de winsten op, terwijl de kosten voor de werkgevers zijn.”

Het voorstel van Vercamer stond al eens dicht bij een akkoord, maar het werd uiteindelijk niet goedgekeurd, omdat MR van standpunt veranderde.