Nederlandse senioren mogen niet naar toilet

In verschillende Nederlandse rusthuizen mogen bewoners niet naar het toilet wanneer ze willen. Dat is te wijten aan een tekort aan personeel.

Woensdag werd bekend dat bewoners van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis (ten zuiden van Rotterdam) maar drie keer per dag naar de wc mogen. Onacceptabel, oordeelde staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Maar medewerkers zeggen dat ze geen andere keuze hebben: uit tijdgebrek helpen ze bewoners maar een paar keer per dag.

Nadat er ophef ontstond over de situatie in verpleeghuis Grootenhoek, bleek dat er veel meer Nederlandse rusthuizen zijn waar je niet zomaar even naar het toilet kan. Bewoners moeten vaak hun plas een paar uur ophouden of krijgen een luier om, ook als ze niet incontinent zijn. Dat zeggen FNV Zorg en Patiëntenfederatie Nederland in het Algemeen Dagblad.

Weinig personeel

In een recente enquête van FNV Zorg geeft 73% van de zorgmedewerkers aan dat bewoners langer moeten wachten op hun toiletbezoek. Reden: de krappe zomerbezetting. "Het is belachelijk en mensonterend", zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie Nederland. "Mogen plassen is een grondrecht, daar mag geen beperking op zitten. Maar helaas horen we het vaker."

"Als een bewoonster elk uur naar de wc moet, ook al is het maar een kort plasje, moet ik daarin schrappen", getuigt een rusthuismedewerkster in het AD. "Van bovenaf hoor ik: ‘sorry, mevrouw krijgt anders te veel zorguren’."