Verpleegtehuis in Nederland onder vuur wegens "plascontract"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Nederland is ophef ontstaan omdat het verpleegtehuis Grootenhoek in Hellevoetsluis (ten zuiden van Rotterdam) bij contract had vastgelegd hoe vaak bewoners per dag naar het toilet konden gaan. Dat was vastgelegd op maximaal drie keer per dag. Het nieuws zorgde tot in het Nederlandse parlement voor ophef. De bevoegde minister Martin Van Rijn heeft intussen contact opgenomen met het verzorgingstehuis, waar men heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. "Zeker bij aspecten zoals toiletbezoek die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt, moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van het toiletbezoek staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven", stelde Van Rijn woensdag.

De leden van de Nederlandse Tweede Kamer vonden het contract schandalig. "In wat voor land leven we?", vroeg Henk Krol (50PLUS) zich af. "Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen", aldus Sjoerd Potters (VVD). "Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om."

Volgens een woordvoerder van Grootenhoek zijn de toiletafspraken geen algemeen beleid, maar kunnen er in individuele gevallen in een zorgplan wel afspraken worden gemaakt. Daarbij gaat het om een deel van de bewoners die lijden aan dementie of incontinentie. Als patiënten dat wensen, kunnen de toiletafspraken worden aangepast, verzekerde de woordvoerder.

Grootenhoek stond wel al op de zwarte lijst van "zwakke verpleeghuizen". De instelling zou nog een inspectie over de vloer krijgen.

Bron: Belga