Rechtbank geeft filmproducent Corsan ongelijk over fiscale attesten

Filmproducent Corsan moet een nieuwe klap incasseren. Het bedrijf kreeg van de fiscus geen fiscale attesten uitgereikt voor de film ‘Killing Season’, nodig voor het belastingvoordeel voor investeerders. Via de rechtbank wilde Corsan de attesten toch verkrijgen, maar het kreeg vandaag nul op het rekest. Corsan sprak de afgelopen jaren honderden vrije beroepers en bedrijven aan om aanzienlijke sommen – honderden tot miljoenen euro’s – te investeren in de filmproducties. Er werden aantrekkelijke rendementen voorgeschoteld door het belastingvoordeel van de audiovisuele taxshelter.

Bedrijven hebben voor dat belastingvoordeel wel een fiscaal attest nodig, dat Corsan zelf namens de bedrijven aanvraagt. Voor de film ‘Killing Seasons’ weigerde de fiscus dat echter, waardoor de bedrijven hun belastingvoordeel moeten terugbetalen. Voor de rechtbank probeerde Corsan de attesten toch afgeleverd te krijgen.

“De vordering van Corsan tegenover de Belgische staat is afgewezen”, zo wordt vernomen bij de rechtbank. “Maar een deel van het totale budget van een film kan worden gefinancierd met het fiscale gunstregime. Men moet aantonen dat men dat gedeelte niet heeft overschreden, maar daarover heeft Corsan geen duidelijkheid verschaft. De weigering van de overheid om attesten af te leveren werd dus terecht geacht”, aldus persmagistraat Roland Cassiers.

Volgens sommige betrokkenen betekent de uitspraak de visie van de fiscus – die voor bijna 50 miljoen euro aan aanslagen vestigde bij Corsan – dat er onregelmatigheden zijn gebeurd. Mogelijk volgen ook voor andere films geen attesten meer. Voor de bedrijven kan de schade daardoor aanzienlijk oplopen. Bij de rechtbank dienden zo’n dan 1.200 schuldeisers vorderingen in voor meer dan 200 miljoen euro.

Voor Corsan betekent de uitspraak een zoveelste tegenslag. Het bedrijf kreeg de afgelopen maanden bescherming tegen schuldeisers, maar nadat op 31 oktober een reorganisatieplan werd afgekeurd, is die bescherming vervallen. Het bedrijf riskeert nu failliet te gaan op vordering van een of meerdere schuldeisers.

bron: Belga