Oppositie in Ivoorkust doet goedkeuring grondwet als doorgestoken kaart af

Oppositie in Ivoorkust doet goedkeuring grondwet als doorgestoken kaart af
Oppositie in Ivoorkust doet goedkeuring grondwet als doorgestoken kaart af

Oppositiepartijen in Ivoorkust hebben vandaag onrecht aan de kaak gesteld, nadat de kiescommissie had bekendgemaakt dat kiezers de nieuwe grondwet met een grote meerderheid hadden goedgekeurd. In het referendum van zondag zei 93,42 procent van de kiezers “ja” op een grondwetsherziening die onder meer de vereisten voor presidentskandidaten versoepelt. Slechts 6,58 procent stemde “nee”, zei het hoofd van de kiescommissie, Youssouf Bakayoko, gisterenavond op de nationale televisie.

“Het referendum was opgezet spel. Dat is duidelijk voor ons en voor iedereen”, zei Pascal Affi N’Guessan, leider van de oppositiepartij FPI (Front Populaire Ivoirien).

Ondanks de oproep van de oppositie om het referendum te boycotten, had 42 procent van de 6,1 miljoen geregistreerde kiezers zijn stem uitgebracht, aldus Bakayoko.

De regering van president Alassane Ouattara had campagne gevoerd voor de goedkeuring van de grondwettelijke amendementen. Door de wijzigingen, die op 11 oktober bijna unaniem door het parlement werden goedgekeurd, hoeven ouders van een presidentskandidaat niet langer allebei Ivoriaans te zijn. President Ouattara is deels Burkinees.

De amendementen omvatten ook de invoering van de functie van vicepresident en van een Senaat. Een derde van de leden van de Senaat zal door de president benoemd worden. De oppositie is ervan overtuigd dat de president met deze wijzigingen zijn greep op de macht wil versterken.

Bron: Belga