Jelle Van Damme heeft twee nominaties op zak in MLS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jelle Van Damme (LA Galaxy) is in de Noord-Amerikaanse Major League Soccer (MLS) genomineerd voor twee prijzen. De voormalige verdediger van onder meer Standard Luik en de Rode Duivels kan er in zijn eerste seizoen zowel 'Verdediger' als 'Nieuwkomer van het Jaar' worden. Dat maakte de MLS gisterenavond bekend. In beide categorieën werden er telkens drie spelers genomineerd. Voor de onderscheiding voor 'Verdediger van het Jaar' neemt hij het op tegen de Amerikaan Matt Hedges (Dallas) en de Zweed Axel Sjoberg (Colorado Rapids). Op 11 november wordt die trofee uitgereikt.

Ook bij de 'Nieuwkomer van het Jaar' maakt de 33-jarige Van Damme nog kans op een prijs. De Uruguayaan Nicolas Lodeiro (Seattle Sounders, ex-Ajax) en de Noor Ola Kamara (Columbus Crew) zijn er de concurrenten. De laureaat in deze onderscheiding wordt op 21 november bekendgemaakt. In de verkiezingen mogen de spelers, staff en leden van de media hun stem uitbrengen.

Jelle Van Damme werd begin dit jaar tijdens de wintermercato door Galaxy overgenomen van Standard Luik, waar hij aanvoerder was. Bij het sterrenteam uit LA knokte hij zich meteen in de basis en groeide hij achterin uit tot een onmisbare pion, waardoor hij een belangrijk aandeel had in de kwalificatie voor de Play-offs. Daarin neemt Galaxy het in de halve finales van de Conferences op tegen Colorado. In de heenwedstrijd leverde de verdediger onlangs nog de assist af voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

In de onderscheiding voor de 'Speler van het Jaar' gaat het dit seizoen in de MLS tussen de Amerikaan Sacha Kljestan (New York Red Bulls, ex-Anderlecht), de Spanjaard David Villa (New York City FC) en de Engelsman Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls).

bron: Belga