Iraanse oud-procureur veroordeeld tot 135 zweepslagen voor corruptie

Iraanse oud-procureur veroordeeld tot 135 zweepslagen voor corruptie
Iraanse oud-procureur veroordeeld tot 135 zweepslagen voor corruptie

In Iran is de voormalige procureur-generaal van Teheran veroordeeld tot in totaal 135 zweepslagen voor “diefstal en verspilling van publieke middelen” tijdens zijn termijn aan het hoofd van de sociale zekerheid. Dat meldden de Iraanse staatsmedia gisteren. Saïd Mortazavi stond aan het hoofd van de sociale zekerheid in Iran onder de voormalige president Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013). Hij werd veroordeeld tot 70 zweepslagen voor “diefstal van publieke middelen” en nog eens 65 zweepslagen voor “nalatigheid en verspilling van publieke middelen”.

Mortazavai is een gecontesteerd figuur. In 2010 moest hij zijn functie als procureur-generaal van Teheran opgeven na meerdere klachten over mensenrechtenschendingen. Hij werd er onder meer van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van drie politieke gevangenen in 2009 en daarnaast zou hij verantwoordelijk zijn voor de dood in 2003 van de Iraans-Canadese fotograaf Zahra Kazemi, die werd opgepakt toen hij foto’s nam van een detentiecentrum voor politieke gevangenen. Tijdens zijn ondervraging in het bijzijn van Mortazavai zou hij een klap op het hoofd hebben gekregen, waarna hij stierf aan een hersenbloeding.

Daarnaast trad Mortazavai ook hard op tegen kritische stemmen en journalisten in Iran. Hij doekte tientallen kritische kranten op.

Bron: Belga