Frisser en lokaal kans op buien

Frisser en lokaal kans op buien

Op Allerzielen krijgen we fris weer met over het noorden en het oosten van het land enkele buien. Er staat een matige noordwestenwind en de temperaturen stijgen niet hoger dan 7 graden op de Ardense Hoogten, 11 of 12 graden elders. Ook de komende dagen blijft het koeler. Vandaag krijgen we een wisselende bewolking met een aantal buien die over het noorden en het oosten van het land schuiven. In de provincies grenzend aan Frankrijk blijft het meestal droog en is het ook overwegend zonnig. Het blijft vrij fris met maxima van 7 graden op de Ardense Hoogten tot 11 of 12 graden in het westen en de kuststreek. De noordwestenwind waait matig en aan zee soms vrij krachtig met daar windstoten tot 50 km/u.

Vanavond en ’s nachts verwachten we opnieuw een reeks buien die van over de Noordzee het land binnenglijden. Op het einde van de nacht wordt het overwegend droog en zijn er brede opklaringen. In de Ardennen kan zich lage bewolking vormen en plaatselijk ook mist die kan aanvriezen. Minima van 1 tot 4 graden ten zuiden van Samber en Maas en in de Kempen, tussen 4 en 7 graden in de andere streken en rond 8 graden aan de kust. De west- tot noordwestenwind neemt geleidelijk in kracht af en wordt op het einde van de nacht zwak.

Ook morgen krijgen we fris maar meestal droog weer met afwisselend zon en wolken. De middagtemperaturen schommelen tussen 7 graden op de Ardense Hoogten tot 12 graden in het westen van het land. Het is ook rustiger met een overwegend zwakke wind in het binnenland en een matige wind aan zee, uit het zuidwesten. In de nacht van donderdag op vrijdag blijft het droog en gedeeltelijk bewolkt. De wind draait naar zuidwest tot zuid en neemt in de meeste streken toe tot overwegend matig. Het is koel met minima van 0 tot 3 graden in de Ardennen en van 4 tot 7 graden elders in het land.

Vrijdagochtend is er al veel bewolking, al is hier en daar nog een opklaring mogelijk. Aanvankelijk blijft het bij enkele druppels regen maar de meeste neerslag verwachten we na de middag over het westen van het land. De maxima schommelen tussen 7 graden in de Hoge Venen en 11 graden in de Kempen. De wind waait meestal matig uit het zuidwesten.

In de loop van de avond en nacht trekt de regenzone verder van west naar oost over het land. Zaterdag verlaat de regenzone het zuidoosten van het land. We krijgen afwisselend zon en wolkenvelden met, vooral op het einde van de dag, ook buien. Maxima van 6 tot 10 graden met een matige wind uit west tot noordwest.

Vanaf zondag zorgt een invasie van koude en onstabiele polaire lucht voor wisselvallig weer met soms buien, vooral in de kuststreek, maar tussendoor ook opklaringen. De temperaturen nemen een flinke duik en in het midden van de week verwachten we nog maxima van hooguit 6 graden in het centrum van het land. ’s Nachts kan het op vele plaatsen licht vriezen en op de Ardense Hoogten vallen de eerste vlokken sneeuw.

bron: Belga