FIFA maakt shortlist voor 'Coach van het Jaar' bekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft woensdag een shortlist met daarop de tien genomineerden voor de 'FIFA Coach van het Jaar' bekendgemaakt. Vorig jaar ging Luis Enrique met de onderscheiding aan de haal. De Spaanse coach van FC Barcelona staat ook dit jaar bij de tien genomineerden, maar zeker niet als topfavoriet, ondanks titel en bekerwinst in Spanje. De Fransman Zinédine Zidane won met Real Madrid immers de Champions League en leidde de Koninklijke dit seizoen naar de voorlopige leidersplaats in de Primera Division. Diego Simeone bereikte met het Atlético Madrid van Yannick Carrasco dan weer de finale van het kampioenenbal en wordt wereldwijd gewaardeerd voor het werk dat hij neerzet in de Spaanse hoofdstad.

Fernando Santos loodste Portugal vorige zomer op het EK in Frankrijk naar de eerste Europese titel, meer dan een maand eerder had de Italiaan Claudio Ranieri de voetbalwereld met verstomming geslagen door met Leicester City de titel te pakken in de Premier League. De Argentijn Mauricio Pochettino loodste het Tottenham Hotspur van Toby Alderweireld en co naar de derde stek in de Premier League en de groepsfase van de Champions League. De Duitser Jürgen Klopp haalde Liverpool sinds eind vorig jaar deels uit het slop, Pep Guardiola pakte met Bayern in Duitsland met landstitel en beker de dubbel, en maakte nadien de overstap naar Manchester City. Didier Deschamps strandde met Frankrijk in eigen land op een zucht van de Europese titel.

Chris Coleman gooide met Wales dan weer hoge ogen in Frankrijk door bij de eerste deelname van het land meteen door te stoten naar de halve finales en bij de laatste acht de Rode Duivels uit het toernooi te kegelen. De Spanjaard Juan Antonio Pizzi, die met Chili de Copa America Centenario won, is de belangrijkste afwezige op de shortlist van de FIFA.

De aanvoerders en bondscoaches van alle bij de FIFA aangesloten landen mogen hun stem uitbrengen. Fans en tweehonderd vertegenwoordigers van de media zorgen voor de overige vijftig procent van de stemmen. De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 9 januari op de eerste editie van 'The Best FIFA Football Awards' in het Zwitserse Zürich.

bron: Belga