Britse premier May hekelt FIFA-verbod op klaprozen tijdens Engeland-Schotland

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May heeft woensdag uitgehaald naar de Wereldvoetbalbond FIFA, die spelers van Engeland en Schotland tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd op 11 november verbiedt om een klaproos te dragen op hun shirt. "Dit is ronduit schandalig. Onze voetballers willen hun respect en erkenning tonen aan zij die hun leven gegeven hebben voor onze veiligheid. Dat zouden ze wat mij betreft ook gewoon moeten kunnen doen", zei May woensdag in het Britse parlement. "Voordat de FIFA ons zegt wat we wel en niet mogen doen, moet het maar eens voor eigen deur vegen."

Op 11 november staan Engeland en Schotland in de kwalificatieronde voor het WK 2018 in Rusland tegenover elkaar in het mythische Wembleystadion. In Groot-Brittannië is het een traditie om op Wapenstilstand een klaproos te dragen om de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en van alle conflicten sinds die tijd te herdenken. De FIFA vindt de klaproos een "politiek symbool" en bevestigde woensdag nogmaals dat de 'poppy' niet toegelaten wordt op voetbaltenues.

De Engelse en Schotse voetbalfederaties zaten de afgelopen weken al meermaals samen met FIFA-vertegenwoordigers om het probleem aan te kaarten. Zij hopen dat de FIFA een armband met daarop de beeltenis van een klaproos wel toelaat. In 2011 speelden Engeland, Wales en Schotland al eens met zo'n speciale armband.

Greg Clarke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond, zal zich echter niet zomaar neerleggen bij het verbod. "We onderhandelen met de FIFA en gaan op zoek naar een oplossing, maar er zullen klaprozen zijn op Wembley", reageerde Clarke bij het Britse ITV.

bron: Belga