Vriendin van Zuid-Koreaanse presidente met te veel invloed vastgehouden na verhoor

Vriendin van Zuid-Koreaanse presidente met te veel invloed vastgehouden na verhoor

Choi Soon Sil, de boezemvriendin van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye, is maandag in “noodgevangenschap” geplaatst na een urenlang verhoor over haar vermeende inmenging bij staatszaken. De aanhouding gebeurde volgens Korea Herald zonder aanhoudingsbevel. Als ze vervolgd zou worden is een formeel aanhoudingsbevel vereist, aldus de krant.
Onderzocht wordt of de 60-jarige Choi in beschuldiging moet worden gesteld van corruptie en het uitoefenen van ongeoorloofde invloed. Naar verluidt gaf Park Choi inzage in regeringsdocumenten en woog Choi ook op Parks beslissingen.
Toen Choi maandag aankwam op het bureau van de openbare aanklager toonde ze zich erg emotioneel en zei ze dat ze een “onvergeeflijke misdaad” had begaan. Wat later zei haar advocaat dat dit een uitdrukking was van haar gevoelens, zonder wettelijke betekenis.
Park gaf toe sinds haar aantreden in 2013 regelmatig raad te hebben gevraagd aan Choi, en haar bijvoorbeeld op voorhand haar toespraken voorlegde.
Het schandaal heeft de politieke steun voor presidente Park doen afnemen. Zo kwamen zaterdag duizenden mensen de straat op om haar ontslag te eisen. In peilingen van afgelopen weekend genoot ze nog maar de steun van 17 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking.

bron: Belga