Premier Michel in China – Voetbal smeedt ook Belgisch-Chinese banden

Premier Michel in China - Voetbal smeedt ook Belgisch-Chinese banden
Premier Michel in China - Voetbal smeedt ook Belgisch-Chinese banden

De Chinese politici en de economische spelers beschouwen België als een toegangspoort tot Europa en zijn markt van 500 miljoen consumenten. Ook de brexit kan België voordelen opleveren. Dat heeft premier Charles Michel gezegd aan het einde van zijn bezoek aan China. De eerste minister noemde de notie van toegangspoort “een echte troef” voor België, die gecultiveerd moeten worden. Ondanks de inspanningen die zijn geleverd om het investeringskader te verbeteren, gaven de Chinezen nog enkele knelpunten aan waarmee ze in België geconfronteerd worden, onder meer inzake stedenbouwkunde en vergunningen. Uitdagingen die we met de gewesten moeten aanpakken, aldus Charles Michel.
De Chinezen analyseren ook de gevolgen van de brexit. Heel wat ondernemingen hebben een zetel in Londen en bekijken of het opportuun is om andere locaties te bekijken om zo toegang te behouden tot de Europese markten en het vrije verkeer.
Michel onthoudt uit zijn bezoek van 48 uur ook dat China de komende jaren meer zal inzetten op de binnenlandse consumptie. Dat opent volgens de premier perspectieven voor buitenlandse, en dus ook Belgische, kmo’s. Voorts kan de Chinese interesse in Afrika België, met zijn expertise op het continent, ten goede komen.
“België is meer dan bier en chocolade”, stelde de premier, maar het blijven belangrijke symbolen voor ons land. De Rode Duivels vormen nog zo’n symbool. Charles Michel gaf de Chinese president, een voetballiefhebber die het Chinese voetbal hogerop wil brengen, een door de Rode Duivels gesigneerd shirt. Hij kreeg in ruil een authentieke bal die teruggaat tot de begindagen van het voetbal in China.
Charles Michel keert dinsdag terug naar België. Zijn bezoek aan China was eerst in maart gepland, maar werd uitgesteld door de aanslagen in Brussel van 22 maart.
De premier zal de komende weken de Belgische troeven nog meer promoten in het buitenland. Zo zijn de allereerste Benelux-missies gepland (naar Tunesië en Algerije) en trekt Michel naar Brazilië en de Verenigde Staten.

Bron: Belga