Leider van Organisatie voor Islamitische Samenwerking neemt ontslag

Leider van Organisatie voor Islamitische Samenwerking neemt ontslag
Leider van Organisatie voor Islamitische Samenwerking neemt ontslag

Iyad Madani, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) heeft maandag ontslag genomen, enkele dagen nadat hij Egypte voor het hoofd stootte met uitspraken over president al-Sissi. Volgens de officiële mededeling van de organisatie neemt de Saoedische Madani ontslag omwille van gezondheidsredenen. Hij stond sinds 2014 aan het hoofd van de OCI.
Zijn ontslag komt er twee dagen nadat Egypte hem bekritiseerde voor zijn uitspraken over de Egyptische president al-Sissi. De organisatie stelde de voormalige Saoedische minister van Sociale Zaken Youssef al-Utaymeen aan om Madani te vervangen.
Tijdens een conferentie had Madani de naam van president al-Sissi verward met die van het Tunesische staatshoofd Beji Caid Essebsi. “Meneer de president Beji Caïd al-Sissi. Excuseer, Essebsi. Dat was een grote fout. Ik ben er zeker van dat in uw frigo meer zit dan enkel water”, zo had Madani gezegd tegen de Tunesische president.
Met die uitspraak verwees Madani naar wat al-Sissi zei als antwoord op de onrust die bij een groot deel van de Egyptenaren leeft over de nieuwe economische hervormingen en de stijgende prijzen.
De Egyptische president beweerde dat hij tien jaar lang enkel water in zijn koelkast had staan, maar daar nooit over klaagde. De voorbije week werd op sociale media de draak gestoken met die uitspraak.
De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Choukry liet verstaan dat zijn land niet opgezet was met de uitspraak van Madani. “Dit is een ernstige aanval op een stichtend lid van de organisatie en zijn politieke leiders”, zo klonk het zaterdag. “Zulke opmerkingen stroken niet met de verantwoordelijkheden en verplichtingen van de secretaris-generaal van de organisatie, en beïnvloeden zijn vermogen om zijn verplichtingen te vervullen”, ging Choukry verder.
Madani bood zijn excuses aan in een mededeling, waarin hij ook zei dat hij de Egyptische leiders niet wilde beledigen.

Bron: Belga