Fatah houdt in november eerste congres sinds 2009

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Palestijnse politieke partij Fatah, die te kampen heeft met interne verdeeldheid, zal eind november haar eerste congres sinds 2009 organiseren. Dat heeft het centrale comité van de partij beslist, zo deelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdag mee. Het zal het zevende congres zijn sinds de oprichting van Fatah in de jaren 60. Het congres zal op 29 november plaatsvinden in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Het moet een nieuw 23-koppig centraal comité en de 132 leden van de Revolutionaire Raad van de partij kiezen.

Volgens sommige analisten wil de 81-jarige Abbas het nieuwe congres gebruiken om zijn rivalen aan de kant schuiven, nu zijn opvolging ter discussie staat. Daarnaast is er ook toenemende druk vanuit de Arabische landen op Abbas om zijn verbannen partijrivaal Mohamed Dahlane te laten terugkeren. Die verblijft al sinds 2011 in de Verenigde Arabische Emiraten.

Niet alleen intern kampt Fatah met strubbelingen, de partij staat ook al geruime tijd op gespannen voet met Hamas, sinds die islamistische beweging in 2007 het bestuur over de Gazastrook met geweld overnam. Verzoeningspogingen tussen beide organisaties draaiden steeds uit op een mislukking.

Bron: Belga