Sioux verzamelen meer dan een miljoen dollar in de strijd tegen oliepijpleiding

AFP / R. Beck

In de Amerikaanse stadje Cannon Ball protesteren honderden inheemse Amerikanen tegen de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding. Om hun kampeerplaats en protest te financieren, wilden ze 5.000 dollar inzamelen via een crowdfundingactie. Maar tot ieders verbazing leverde dat meer dan een miljoen dollar op. 

De omstreden Dakota Access Pipeline beroert al maanden de gemoederen. De leiding is bijna 1.900 kilometer lang en moet vier staten doorkruisen, om uiteindelijk te eindigen in Illinois.

Of het project er daadwerkelijk komt, blijft afwachten. Honderden Sioux-indianen proberen er namelijk een stokje voor te steken. Ze zijn bang dat de pijpleiding gaat lekken en de kwaliteit van het drinkwater en het milieu aantast. Daarnaast demonstreren ze ook tegen de ontheiliging van de grond waar ze al eeuwen op leven.

Zo’n 700 indianen en milieuactivisten hebben ondertussen kamp opgeslagen bij het stadje Cannon Ball. Om dat kamp leefbaar te houden, wilden ze geld inzamelen via een crowdfundingactie. Zo kunnen de temperaturen tijdens de winter dalen tot min 30 graden en kunnen ze het geld goed gebruiken om de wigwam-tenten te verwarmen.

Tot hun grote verbazing, leverde de actie in een mum van tijd al een miljoen dollar op. Dat gaan ze nu waarschijnlijk gebruiken om de juridische strijd tegen de pijpleiding te bekostigen.