Winst voor pro-Russische kandidaat Moldavische presidentsverkiezingen blijft onzeker

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zondagavond was de onzekerheid over de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Moldavië groot. De pro-Russische kandidaat Igor Dodon staat aan de leiding, maar een tweede ronde zal misschien toch nodig blijken. Met 90 procent van de stemmen geteld, kan Ogor Dodon volgens de cijfers van de Moldavische kiescommissie rekenen op 49,79 procent van de stemmen.

Zijn belangrijkste uitdaagster, de pro-Europese Maia Sandu heeft 36,91 procent van de stemmen. De stemmen uit de hoofdstad Chisinau moeten nog geteld wonen, en daar wonen veel voorstanders van Sandu. Van de zeven overige kandidaten zou maar een de kiesdrempel van vijf procent halen.

Op de definitieve resultaten is het nog wachten tot maandagmorgen. Dan worden ook de stemmen van de Moldaviërs die in het buitenland wonen geteld.

Dodon wil een strategisch bondgenootschap met Rusland en bekritiseert het in 2014 afgesloten associatieverdrag met de EU over het instellen van een "vrijhandelszone". Sandu, oud-minister van Onderwijs, ziet dan weer alle heil in de EU en de VS.

De opkomst van deze eerste ronde lag bijzonder laag. Volgens de kiescommissie kwam maar 48,95 procent van de kiezers opdagen. Als het tot een tweede ronde komt, zal die plaatsvinden op 13 november.

Bron: Belga