Wetenschappers zetten mes in gestrande reuzenhaai

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent is een multidisciplinair team wetenschappers maandag gestart met een autopsie op de reuzenhaai die zaterdagmiddag aanspoelde het strand in De Panne. "Het is een unieke gelegenheid om zowel een uitwendig onderzoek als een dissectie van een reuzenhaai te doen", zegt taxonoom Frederik Mollen. "De kans dat we dit dier zien voor onderzoek is zeer zeldzaam. Reuzenhaaien zijn bedreigd en er is een volledig vangstverbod, waardoor vissers ze zelfs overboord moeten gooien als ze in de netten terechtkomen." Hetzelfde uitzonderlijke karakter onderstrepen onder meer ook marien bioloog Jan Haelters (KBIN) als professor Pieter Cornillie (Vakgroep Morfologie/UGent).

De reuzenhaai raakte zaterdag allicht gedesoriënteerd tussen zandbanken op een verraderlijk stuk kust voor De Panne. Een uitwendige schouwing toonde alvast geen sporen van verwondingen. Inwendig werd onder meer naar de maaginhoud gekeken. "De reuzenhaai is een planktoneter die met ver opengesperde bek in het water zwemt. Een soort baleinen filteren daarbij het water. Het dier is zeer gevoelig aan plasticdeeltjes die zich opstapelen in de maag, daarom wordt de maaginhoud ook nog gezeefd", zegt Mollen. In eerste instantie leek het er niet op dat de reuzenhaai daaraan bezweek. De relatief dunne speklaag toont dat het dier allicht al in een soort van winterrust was.

De vijf meter lange reuzenhaai weegt ruim zeshonderd kilo en bleek een jong mannetje, dat laatste werd gezien aan zijn korte (twee) penissen. Toch is er veel onduidelijkheid rond de precieze leeftijdsbepaling. "We zullen een ooglens afhalen en aan de hand van koolstofdatering de leeftijd achterhalen", zegt Mollen, verwijzende naar een recent onderzoek dat op die manier een reuzenhaai 400 jaar oud schatte.

bron: Belga