Vluchtelingencrisis - Griekenland klaagt gebrekkige medewerking van Europese landen aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Griekse minister van Migratie, Yannis Mouzalas, heeft zijn ongenoegen geuit over het feit dat de EU-landen hun engagementen bij de aanpak van de vluchtelingencrisis niet nakomen. De minister zegt "woedend" te zijn over de huidige situatie. "Vandaag, een jaar na de lancering van het programma (het spreidingsplan voor de vluchtelingen, nvdr.), hebben de Europese partners amper 5.000 vluchtelingen vanuit Griekenland overgenomen, hoewel ze beloofd hadden er 33.000 op te nemen" tijdens de eerste twaalf maanden en nog eens evenveel tijdens het jaar daarop, zo deelde hij mee tijdens een interview op de Griekse openbare omroep Ert1.

De minister veroordeelt ook de "sabotage" van het plan door Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije. Die landen weigeren migranten vanuit Griekenland op te nemen en moeten volgens Mouzalas gesanctioneerd worden door Europa. De Europese Commissie had in eerste instantie de mogelijkheid voorzien om landen financieel te bestraffen als ze zich niet aan het spreidingsplan houden, maar daar is later niet meer op teruggekomen.

Mouzalas maakte ook duidelijk dat hij niet te spreken is over het uitblijven van Europese steun voor de uitvoering van de Turks-Europese vluchtingendeal. De EU had beloofd asielexperts naar Griekenland te sturen, om het land te ondersteunen bij de uitvoering van het terugkeerbeleid. Maar het nodige personeel "is afwezig", beklemtoont de minister.

De Griekse diensten worden overstelpt, omdat de meeste vluchtelingen er een asielaanvraag hebben ingediend. Op die manier willen ze voorkomen dat ze naar Turkije worden teruggestuurd. Daardoor zitten er nu al meer dan 16.000 migranten geblokkeerd aan de registratiecentra op de Griekse eilanden.

Bron: Belga