Toon Aerts mag Europese trui morgen eerste keer tonen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na het EK veldrijden van afgelopen weekend, waar Toon Aerts verrassend de Europese titel pakte, duiken de renners morgen opnieuw het veld in voor de 25e editie van de Koppenbergcross, de tweede manche van het seizoen in de DVV Trofee veldrijden. De jubileumeditie van de Koppenbergcross wordt gevierd met een nieuw parcours waarbij de finish op de top van de Koppenberg ligt. "Een Koppenbergcross die nog lastiger is geworden", meent Michael Vanthourenthout, die het nieuwe parcours vorige week met zijn team Marlux-Napoleon Games ging verkennen.

Niet alleen de aankomst is gewijzigd, maar ook de start die aan de voet van de Koppenberg ligt. "De klim is een pak lastiger geworden", stelt de West-Vlaming die momenteel tweede staat in het klassement van de DVV Trofee, "wie een mindere dag heeft, kan een pak tijd verliezen. Ik hoop om zo weinig mogelijk averij op te lopen. De omloop was vorig week woensdag nog niet volledig af, dus we hebben niet alles kunnen verkennen, maar van wat ik gezien heb, was ik behoorlijk onder de indruk. We weten waar we aan toe zijn. Het wordt echt een heel zware cross. Vroeger moest je ook klimmen in de Koppenbergcross, maar nu is het echt steil, een inspanning van twee à drie minuten bergop waar volgens mij na een tijdje toch redelijk wat 'slachtoffers' zullen vallen."

"Van het oorspronkelijke parcours blijft er nog maar een vierde over", licht parcoursbouwer Erwin Vervecken van Golazo toe. "In tegenstelling tot vorig jaar rijden de renners alleen door de weides aan de rechterzijde van de Koppenberg."

De wijzigingen moeten voor meer spektakel zorgen. "In het verleden bleef de wedstrijd vaak lang gesloten en begonnen ze met tien renners aan de finale. Door het schrappen van de recuperatiestrook in het dal hopen we op een open wedstrijd. De laatste 500 meter is de zwaarste van de wedstrijd, de aankomst op de top van de helling moet voor een strijd tot op de streep zorgen."

De Koppenbergcross is de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Wout van Aert verdedigt in Oudenaarde zijn leidersplaats na de overwinning in Ronse. De wereldkampioen heeft 41 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout, die zijn zinnen heeft gezet op een goed eindklassement, en 46 seconden op Jens Adams. Mathieu van der Poel volgt al op meer dan een minuut.

bron: Belga