“Nigeriaanse soldaten en agenten verkrachten vrouwen in vluchtelingenkampen”

Nigeriaanse soldaten en agenten verkrachten vrouwen in vluchtelingenkampen
Nigeriaanse soldaten en agenten verkrachten vrouwen in vluchtelingenkampen

Nigeriaanse politieagenten en soldaten hebben op grote schaal vrouwen en meisjes verkracht en misbruikt in zeven vluchtelingenkampen in het noordoosten van het land. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens HRW zouden in juli van dit jaar 43 gevallen van seksueel misbruik zijn aangegeven. Het zou gaan om vrouwen en jonge meisjes die gevlucht zijn voor de jihadisten van Boko Haram, die volop terreur zaaien in het West-Afrikaanse land. De betrokken soldaten en politieagenten stonden in voor de veiligheid in de kampen waar de slachtoffers verbleven.

Vier vrouwen verklaarden aan Human Rights Watch dat ze werden gedrogeerd en verkracht. In 37 andere gevallen beloofden de agenten de vrouwen naar verluidt medische en financiële hulp, of zelfs een huwelijk, in ruil voor seks.

“Het is ronduit schaamtelijk en schandalig dat personen van wie verwacht wordt dat ze de meisjes en vrouwen beschermen, hen zelf aanvallen en misbruiken”, klinkt het scherp in een communiqué van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Human Rights Watch heerst er een groot tekort aan voedsel, kledij en medicijnen in de kampen, waardoor de vrouwen extra kwetsbaar zijn voor misbruik. “De mannen misbruiken hun machtspositie en beloven de vrouwen voedsel of andere levensmiddelen in ruil voor seks.”

Bron: Belga