Geen onderzoek naar Battle of Orgreave

Geen onderzoek naar Battle of Orgreave

De Britse autoriteiten gaan dan toch geen onderzoek voeren naar de zogenaamde Battle of Orgreave, de zwaarste rellen tijdens de Britse mijnwerkersstaking van halverwege de jaren ’80. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, in het parlement aangekondigd. Agenten van de South Yorkshire Police gingen volgens activisten hardhandig te werk en fabriceerden verklaringen. Rudd gelooft echter niet dat er “voldoende basis” is om een onderzoek op te starten. De aankondiging kwam Rudd op kritiek te staan van zowel oppositie als middenveldorganisaties. De schaduwminister voor Binnenlandse Zaken, Diane Abbott, noemde de beslissing een “zware onrechtvaardigheid”. Voor Barbara Jackson, secretaris van de Orgreave Truth and Justice Campaign, was de aankondiging een “complete schok en een grote teleurstelling”. In een schriftelijke verklaring verdedigt Rudd zich. “Ondanks de krachtige getuigenissen en argumenten van activisten en vroegere mijnwerkers die die dag ter plaatse waren, over het effect dat deze gebeurtenissen op hen hadden, vielen er uiteindelijk geen doden of onterechte veroordelingen.”

Na het onderzoek naar de Hillsborough-ramp, waarbij eind jaren ’80 in een voetbalstadion bijna 100 doden vielen, werd weer geijverd voor onderzoek naar de Battle of Orgreave. Zowel bij Hillsborough als in Orgreave gebeurde de ordehandhaving door de politie van South Yorkshire. Het Hillsborough-rapport was vernietigend voor het gedrag van dat korps.

De activisten haalden onder andere aan dat als de gevolgen van Orgreave destijds ernstig besproken werden, Hillsborough vijf jaar later niet gebeurd was. “Dat is een conclusie waarvan ik niet geloof dat ze met enige zekerheid genomen kan worden”, aldus Rudd in dezelfde schriftelijke verklaring. Nog volgens Rudd zijn er sinds 1984 een reeks “bijzonder ingrijpende veranderingen” gekomen in het politiewerk, waardoor “nog maar zeer weinig lessen getrokken zouden kunnen worden” uit nieuwe rapporten.

bron: Belga