China en Filipijnen bereiken gedeeltelijk compromis over Zuid-Chinese Zee

door
Belga
Leestijd 2 min.

China en de Filipijnen staan opnieuw op "vriendschappelijke" voet met elkaar en hebben afspraken gemaakt over hun conflict in de Zuid-Chinese Zee. Dat heeft de veiligheidsadviseur van de Filipijnse president Rodrigo Duterte maandag laten verstaan. De 71-jarige Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft onlangs een bezoek gebracht aan China. Tijdens een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping is een gedeeltelijk compromis bereikt over het conflict in de Zuid-Chinese Zee, zo stelt Hermogenes Esperon, nationaal veiligheidsadviseur van de Filipijnen.

Als gevolg daarvan zullen de Filipijnse vissersboten aan het gecontesteerde Scarborough-rif ('Huangyan Dao', volgens China) niet meer worden gehinderd door Chinese patrouilleschepen, zegt Esperon. "Er is geen akkoord. Maar de president denk dat onze vissers niet meer belaagd zullen worden, omdat hij dat probleem ter sprake heeft gebracht" tijdens het bezoek aan China. "De Chinese kustwacht is er aanwezig, maar hun zeemacht is verdwenen", aldus Esperon.

Ook een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de ontwikkeling. "De verhoudingen tussen China en de Filipijnen zijn aanzienlijk verbeterd. En in die context heeft China maatregelen genomen in verband met bepaalde kwesties waarover president Duterte zijn bezorgdheid had geuit."

De Zuid-Chinese Zee is een regio waar verschillende handelsroutes doorheen lopen en die bovendien ook rijk is aan grondstoffen. De eilandjes in die regio worden door verschillende Aziatische landen, waaronder dus ook China en de Filipijnen, geclaimd. In juli had het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag Manilla nog in het gelijk gesteld, nadat het over die kwestie een klacht tegen Peking had ingediend.

Bron: Belga