Burgemeesters van Diyarbakir vastgehouden voor “terroristische” activiteiten

Burgemeesters van Diyarbakir vastgehouden voor
Burgemeesters van Diyarbakir vastgehouden voor "terroristische" activiteiten

Een Turkse rechtbank heeft zondag de twee Koerdische burgemeesters van Diyarbakir in voorlopige hechtenis geplaatst. Ze worden verdacht van terroristische activiteiten, die verband houden met de verboden Koerdische beweging PKK. Gültan Kisanak en Firat Anli, die sinds 2014 gezamenlijk Diyarbakir leiden, worden ervan beschuldigd “lid te zijn van een gewapende terroristische organisatie” en “logistieke steun te leveren aan een gewapende terroristische organisatie”, zo leest de mededeling van de rechtbank van
van Diyarbakir.
De burgemeesters werden dinsdagavond aangehouden, wat tot een uitbraak van geweld in het zuidoosten van het land leidde. Zondag trokken honderden mensen de straat op in Diyarbakir en Istanboel om hun vrijlating te eisen. De politie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven.
Ook partijgenote Ayla Akat Ata werd zondagavond gevangengezet. Alle drie zijn ze lid van de Partij voor Vrede en Democratie (BDP), die nauw aanleunt bij de pro-Koerdische HDP-partij.
President Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de HDP en de BDP ervan banden te hebben met de PKK. Die laatste beweging wordt door Turkije, Washington en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.
De laatste tijd neemt het aantal arrestaties van lokale mandatarissen toe, omwille van hun vermeende banden met de PKK. Zaterdagavond werd door de overheid ook de sluiting aangekondigd van tientallen pro-Koerdische media.

Bron: Belga