Man moet bewijzen dat hij niet Sadam Hussein is om iPhone in te wisselen

De Britse Sharakat Hussain heeft van Apple een heel opmerkelijke vraag gekregen. Voordat de man zijn iPhone kan inwisselen, moet hij bewijzen dat hij niet de overleden Irakese dictator Saddam Hussein is.

Contact opnemen met de klantendienst is zelden een aangename taak. Eens je de wachtmuziekjes en gecomputeriseerde keuzemenu’s bent doorgeraakt, wacht je meestal nog eens het absurde kluwen van bedrijfsvoorwaarden. Die tart soms alle logica, zoals blijkt uit het verhaal van Sharakat Hussain.

De man uit het Britse Birmingham had voor de verjaardag van zijn zus een nieuwe iPhone gekocht. Zij weigerde het geschenk en de 26-jarige Sharakat nam daarop contact op met het bedrijf om het toestel terug te geven. Verrassend genoeg antwoordde Apple dat ze dat niet konden doen.

Het bleek dat Hussein op de ‘Denied Parties’-lijst stond. Dat is een lijst die opgesteld werd door de overheid en wie daarop staat mag in principe geen iPhone kopen. Concreet werd de man verward met Saddam Hussein, de Irakese dictator die in 2006 opgehangen werd en waarvan de naam bovendien anders gespeld wordt.

Nu is het dus aan Sharakat om te bewijzen dat hij geen overleden dictator is. “Ik dacht eerst dat het bericht van Apple spam was, maar ik was verbaasd toen ik besefte dat het echt was”, vertelde Hussain aan The Sun. “Ik was woest dat ze me linkten aan Saddam.”