Timo Kielich had brons niet verwacht op EK

door
Belga
Leestijd 2 min.

Timo Kielich zorgde zondag voor een tweede Belgische medaille op het EK veldrijden in Pontchâteau. De Limburger pakte een bronzen medaille bij de junioren. "Deze medaille had ik helemaal niet verwacht", zei de tweedejaarsjunior. Kielich, uit Alken in Limburg, moest nochtans op de vijfde startrij plaatsnemen. "Niet evident", stak hij van wal, "na de start bezette ik de 20e à 25e positie. Ik bleef rustig, was niet nerveus en geleidelijk aan schoof ik op. Opeens reed ik op een tweede stek."

Aan topfavoriet Pidcock viel weinig te beginnen. De strijd om de andere podiumplaatsen was spannender en Kielich kreeg het brons niet cadeau met nog drie Fransen in zijn wiel. "Gelukkig spanden ze niet echt samen tegen mij", vertelde hij, "het was ieder voor zich in dat achtervolgend groepje."

Het kwartet werd uitgedund tot een duo met Guillemin en Kielich, die het in het slot nog zwaar te verduren kreeg. "Ik had het heel lastig om die Fransman nog te volgen", moest hij toegeven. "Toen ik in de voorlaatste ronde aan de balken sprong, tikte hij ook nog even mijn stuur aan en kwam ik bijna ten val. Gelukkig bleef ik recht en kon ik verder fietsen, maar daarna was het vet van de soep. Ik had al een paar keer het gaatje moeten laten en wat later op die klim moest ik hem helemaal laten rijden. Nu goed, ik ben blij met deze bronzen medaille, een voor mij onverwachte plek op het podium."

Kielich combineert het veldrijden met mountainbike in de zomer. "Ik doe het allebei graag", sprak hij, "en zolang de combinatie haalbaar is, wil ik dat verder doen." Is hij dan een betere veldrijder of mountainbiker? "Vandaag blijkbaar toch een betere crosser", eindigde hij met een grapje, "maar ik had dan ook een superdag en voorlopig is deze winter in de cyclocross beter dan mijn zomerseizoen."

bron: Belga