Thalita de Jong verovert derde trui dit seizoen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thalita de Jong was zondag een klasse te sterk voor de andere deelneemsters aan het EK veldrijden. De Nederlandse schreef na het WK nu ook het EK op haar naam en is ook Nederlands kampioene. "Ik ben trots op deze drie truien", zei ze na afloop in het Franse Pontchâteau, "ik koester ze allemaal." "Drie ronden heb ik de kat uit de boom gekeken", deed ze haar verhaal, "daarna versnelde ik bergop en zag ik dat een kloofje had aan de trappen. Ik keek niet meer om en ging voluit." De Nederlandse diepte haar voorsprong ronde na ronde uit en heerste in Pontchâteau. "Ik ben trots dat ik hier deze titel pak", zei ze, "want ik was toch wel nerveus voor de start. Ik was samen met Lucinda (Brand, red) de grote favoriete omdat we op zo'n parcours als wegrensters in het voordeel zijn. Als je het dan ook kan afmaken, doet dat enorm veel deugd."

In het Belgische kamp overheerste dan weer vooral ontgoocheling. "Zonder een valpartij in de eerste ronde, sta ik wel op het podium", verklaarde Jolien Verschueren. "Een Française tikt me aan, waardoor ik ten val kwam. Daar verlies ik zeker 20 of 30 seconden. Heel jammer, want andere keren mis ik vaak mijn start en nu was ik wel eens goed weg en kom ik ten val. Dat kost me natuurlijk krachten, krachten die ik op het eind mis." Verschueren keerde nog wel terug naar een groepje dat streed om de zilveren medaille, maar zag een sterkere Brand en Mani het eremetaal grijpen. "Vorig jaar won ik zilver, nu heb ik niets, dus ja, ik ben ontgoocheld."

Ook Sanne Cant was niet tevreden. "Ik kwam niet naar hier voor een zesde stek", deed ze haar verhaal, "wel voor een derde Europese titel. Toen Thalita bij me wegreed, kreeg ik even een mentale dreun." Cant reed voor een zilveren plak, maar drong niet echt aan en werd bijgebeend door een groepje met achtervolgers. "Ik moest toch even naar adem happen omdat ik lange tijd had geprobeerd om De Jong te volgen, toen dat niet lukte, kreeg ik een mentale tik. Voor een tweede plek kwam ik ook niet naar hier, ik heb al genoeg medailles in mijn kast, ik wilde die titel en had er nog weinig zin in. In mijn hoofd was ik al bezig met de Koppenbergcross."

Is het verschil tussen De Jong en Cant dan zo groot? "Neen, dat denk ik niet", stelde de Belgische kampioene, "laat ons koersen op een parcours zoals vorig jaar in Huijbergen en je krijgt een mooie strijd. Nu kreeg ze hier een parcours op maat, want als wegrenster ben je hier in het voordeel."

bron: Belga