Toon Aerts verrast favorieten op EK veldrijden

Belga / D. Stockman

Toon Aerts is Europees kampioen geworden in het veldrijden. Op het snelle parcours in het Franse Ponchâteau verraste de renner van Telenet-Fidea de favorieten van Aert en van der Poel.

Het veldritseizoen is tot dusver eigenlijk een tweemansshow geweest. Wout van Aert en de Nederlander Mathieu van der Poel steken er met kop en schouders bovenuit en verdelen de prijzen negen van de tien keer onder elkaar. De verwachting was dan ook dat de titel van Europees kampioen naar een van hen zou gaan. Maar daar heeft Toon Aerts dus een stokje voor gestoken.

Op het snelle en niet zo technische parcours vertrok de renner van Telenet-Fidea op het juiste moment. Er was nog een twintig minuten te koersen en een grote groep reed samen aan de leiding. Aerts profiteerde van een rustig moment en ging ervandoor.

De Belgen, die talrijk vertegenwoordigd waren vooraan, speelden het ploegenspel mee en lieten Aerts begaan. Het was aan de Nederlanders en in mindere mate de Fransen, Italianen en Tsjechen om de kastanje uit het vuur te halen, maar tegen dat ze echt aan de achtervolging begonnen, was Aerts al te ver uitgelopen.

De 23-jarige Kempenaar finishte uiteindelijk met een halve minuut voorsprong op een achtervolgend groepje. Daarvan won van der Poel de sprint voor de tweede plaats, voor van Aert.