Van Aert legt de druk bij Van der Poel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Net zoals de andere landgenoten verkende wereldkampioen Wout van Aert zaterdagvoormiddag het EK-parcours in het Franse Pontchâteau. "Een mooi rondje", vatte hij na afloop samen, "het ligt me wel." Van Aert is samen met Van der Poel favoriet voor de titel van Europees kampioen. "Dat hoort erbij", zei hij, "iedereen zal naar mij en Mathieu kijken, maar ik delf de laatste weken altijd het onderspit op het eind in de duels tegen Mathieu, dus ik denk dat hij nog altijd een streepje voor heeft", legde hij de druk bij de Nederlander.

"Zo'n parcours vind je niet in België", stelde Van Aert, die voor het eerst in Pontchâteau van de partij is. "In het verleden heb ik hier nog nooit een wedstrijd gereden. In 2011 was ik eerstejaarsjunior en werd ik niet geselecteerd voor de Wereldbeker (toen won Venturini, red). Dus dit is voor mij een eerste kennismaking."

Van Aert toonde zich enthousiast na afloop van zijn verkenning met ploegmaat Tim Merlier. "Het is een heel snel parcours", vond de kopman van Crelan-Vastgoedservice, "een omloop die een beetje atypisch is ten opzichte van de rest van het seizoen. Het is een parcours met heel snelle bochten, het tempo zal constant hoog liggen en je komt eigenlijk nergens tot stilstand. Je vindt hier ook een paar lange 'lopende' stroken, breed ook, waar je je kracht kwijt kan. Daar hou ik wel van. Het is een cross die we in Vlaanderen niet gewoon zijn. Het bolt overal heel goed, heel snel. Bij ons leggen ze veel haakse bochten in het parcours waardoor je iedere keer weer opnieuw uit je ritme bent en na elke bocht weer moet optrekken. Hier heb je lange, vlot draaiend bochten en stokt het tempo niet. Een mooie omloop, ik ben er wel tevreden mee."

Ziet hij plaatsen waar het verschil gemaakt kan worden? "Ja, toch wel", stelde hij, "het lastigste deel van het parcours ligt op het eind, richting de aankomst. Dat stuk begint met een lange, steile klim met balken bovenaan, daarna gaat het even naar beneden en vervolgens wacht een heel lang stuk vals plat richting aankomst. Daar ligt het zwaartepunt van het parcours. Het is een strook die in het begin niet zal doorwegen, maar als daar paar keer hard op gekoerst wordt, dan zullen er daar na een paar rondjes gaten vallen."

bron: Belga