Renners verwachten zich aan snelle cross op EK veldrijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Enkele uren vooraleer de jeugdrenners zaterdag van start gingen op het EK in het Franse Pontchâteau werkten de eliterenners en beloften een verkenning af van het parcours. "Een zeer snelle omloop", stelden ze vast. De eliterenners arriveerden vrijdagavond tussen 23 uur en middernacht in Pontchâteau en lasten zaterdagvoormiddag een verkenning in van het parcours. Bondscoach Rudy De Bie was ook van de partij. "Aan het parcours is nagenoeg niets veranderd in vergelijking met het verleden", wist hij te vertellen, "maar één ding valt me wel op: het ligt er ontzettend droog bij. Het zal een razendsnelle wedstrijd worden."

Dat beaamde ook Laurens Sweeck (Era-Circus), die drie rondjes afwerkte op het parcours. "Het is snel, heel snel", zei hij, "maar na een paar rondjes zal je het toch wel voelen in de benen. Als er echt de ganse tijd wordt gekoerst, zal deze omloop doorwegen op het eind. Het gaat toch veel op en neer, met niet zo veel bochten en veel lange stukken waar snelheid zal gemaakt worden. Dat zal je voelen op het eind."

"The usual suspects zijn hier de favorieten", aldus de kopman van Era-Circus. "Wout van Aert en Mathieu van der Poel en een paar renners zullen hier wel verrassen. Het is een EK, in de eerste plaats denk ik dan aan de Fransman Clément Venturini. Hij koerst voor eigen volk en zal willen scoren. Ook Tim Merlier en Michael Vanthourenhout verwacht ik hier vooraan, renners die goed uit de voeten komen op zo'n snel parcours."

"Het is een parcours met hoogtemeters en dan is het misschien wel logisch dat mijn naam genoemd wordt", reageerde Michael Vanthourenthout. "Mijn conditie is goed en hopelijk kan ik hier zondag meedoen voor het podium. Vorig jaar werd ik vierde op het EK, een medaille zondag zou wel mooi zijn."

De West-Vlaming van Marlux-Napoleon Games verwacht zich aan een gesloten wedstrijd. "Het zal wachten zijn tot de twee grote namen de wedstrijd openbreken", meent hij, "een tactische koers, misschien kijken ze wat te veel naar elkaar en kunnen anderen daar van profiteren. En als ze dan echt het tempo de hoogte in jagen, hoop ik om te kunnen volgen. Ik denk dat Wout hier de topfavoriet is, het is een parcours voor een renner met veel kracht, een omloop in zijn voordeel."

bron: Belga