Clinton vraagt FBI alle informatie vrij te geven over onderzoek naar haar e-mails

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft vrijdag tijdens een campagnebijeenkomst in Des Moines, Iowa, verklaard dat de FBI meteen meer informatie moet geven over het nieuwe onderzoek naar haar e-mails, waarover FBI-directeur James Comey in een brief naar het Congres berichtte. Clinton is er bovendien van overtuigd ook dat de e-mails geen invloed zullen hebben op de eerdere conclusies van de FBI over het gebruik van haar private e-mailserver. "Het is nog elf dagen voor de misschien wel belangrijkste nationale verkiezing uit onze geschiedenis plaatsvindt en mensen zijn hun stem al aan het uitbrengen. Het Amerikaanse volk verdient dan ook onmiddellijk alle feiten krijgen", aldus Clinton. "De directeur heeft zelf gezegd dat hij niet weet of de e-mails waarover hij schrijft al of niet significant zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de e-mails, over dewelke het ook gaat, geen invloed zullen hebben op de conclusies van juli." De FBI concludeerde toen dat Clinton "extreem onvoorzichtig" was geweest, maar dat ze niet vervolgd zal worden voor het gebruik van haar private e-mailaccount toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was.

Op de vraag of de e-mails verband houden met een ander onderzoek naar voormalig congreslid Anthony Weiner, antwoordde Clinton dat "we niet weten wat we moeten geloven. Er zullen zeker nog meer geruchten volgen."

Clintons campagneleider John Podesta verklaarde eerder op de dag al in een persbericht dat hij aan James Comey gevraagd heeft om extra informatie te geven over de brief die hij verstuurde. "De directeur van de FBI Comey moet de Amerikanen meteen meer informatie geven over de inhoud van de brief die werd verstuurd aan de acht Republikeinse commissievoorzitters", aldus Podesta. "We zien al interpretaties dat de FBI een onderzoek zou 'heropenen', maar de verklaringen van Comey staven die interpretatie niet. De brief van directeur Comey spreekt over berichten die werden ontdekt in een aparte zaak, maar we hebben geen enkel idee over welke berichten het gaat, en de directeur heeft zelf verklaard dat ze misschien niet significant zijn", aldus Podesta, die toevoegt dat het "verbazingwekkend is dat zoiets elf dagen voor de presidentsverkiezing gebeurt".

Bron: Belga