Colombiaanse stad wil gelijkheid promoten door formele titels af te schaffen

AFP / L. Robayo

De burgemeester van Cali, de derde grootste stad van Colombia, is formele titels zat. Hij wil het gebruik van aansprekingen als ‘doctor’, ‘meneer’ en ‘don’ afraden, om de kloof tussen rijk en arm te overbruggen.

Burgervader Maurice Armitage geeft ook meteen het goede voorbeeld. “Vanaf nu noem je me niet langer burgemeester. Ik ben Maurice”, aldus de politicus. Hoewel hij geen sancties heeft uitgesproken voor wie zijn vraag negeert, hoopt Maurice zo dat formele titels in onbruik raken. Dat zou de gelijkheid tussen mensen die pochen met tal van aanspreekvormen en mensen zonder een resem aan titels ten goede moeten komen.

Volgens Quartz is de linguïstische discussie een mooi voorbeeld van de dalende ongelijkheid in Zuid-Amerika. Omdat de levensstandaard er in de lift zit, laten veel mensen die vroeger aan de rand van de samenleving stonden zich nu gelden als consumenten, als kiezers en als burgers. Hoewel de economische groei vertraagd is, blijft de sociale verandering zich doorzetten. Zo nemen zij nu tradities die overblijven uit minder gelijke tijden in het vizier.