Slim opslaan voor een gezonde levensstijl

Een hele week werken, de kinderen van school oppikken en afzetten bij een hobby, zelf af en toe sporten, regelmatig afspreken met vrienden of familie en dat terwijl je je best doet om elke dag een voedzame maaltijd op tafel te toveren … Een gezonde levensstijl combineren met een druk leven is geen makkie. Gelukkig kan je hulp krijgen uit een onverwachte hoek: een georganiseerde ijskast is een heuse hoeksteen van een gezonde levensstijl. Ligt jouw frigo een beetje overhoop? Met wat kennis van zaken en een kritische blik slaag je er sowieso in om orde in de chaos te scheppen!

Kennis is macht

Veel etenswaren hebben de koude, vochtige lucht van de koelkast nodig om in optimale staat te blijven. Aan boodschappen die er niet thuishoren – maar er wel belanden – is ook geen gebrek. Dat bemoeilijkt de organisatie van je koelkast en is bovendien schadelijk voor de smaak en voedingswaarde van deze producten.

Je weet waarschijnlijk wel dat brood, aardappels, look en uien weinig te zoeken hebben in de koelkast, maar wat met tropische citrusvruchten, tomaten, mango’s en avocado’s? Die zou je argeloos op een koele vochtige plek durven leggen, maar dan heb je het mis. Na aankoop rijpen deze vruchten nog verder. Dat is essentieel voor de smaak, maar betekent ook dat je best niet te lang wacht met ze te gebruiken.

Een hardnekkige mythe is dat koffie zijn aroma beter bewaart in de koelkast. Daar is niets van aan. Sterker nog, koffie in de koelkast kan je gebruiken als schoonmaakmiddeltje. De gemalen bonen vangen immers geurtjes op en houden die vast.

Wat mag wel?

Natuurlijk zijn er nog een heleboel producten die wel gedijen in de koelkast. Groenten en fruit van bij ons zoals appels, peren, bessen, broccoli, sla en bloemkool hebben het prima naar hun zin in een koele, vochtige omgeving.

Zuivel, vlees en vis horen ook thuis in een koele omgeving, maar vereisen een lage luchtvochtigheid om lang bewaard te blijven. Maar hoe bekom je een droge en een vochtige omgeving in je koelkast? Met het VitaFresh-systeem van Bosch is het een fluitje van een cent. Dat vershoudsysteem voorziet tot drie gespecialiseerde lades waarvan je niet enkel de temperatuur bepaalt, maar ook de luchtvochtigheid kan instellen. Zo kan je voedingswaren tot drie keer langer bewaren.

Plaatsing

Ook niet onbelangrijk is waar in de koelkast je je boodschappen een plaatsje geeft. Een praktische tip is om spullen die dreigen te vervallen vooraan te zetten, zodat ze niet ongezien vergaan.

Daarnaast is de frigo niet overal even koel. Hoe lager je gaat, hoe kouder de temperatuur. Voeding met een korte levensduur, zoals vlees en vis, krijgt best een plekje onderaan. Groenten en fruit gaan in de lades, zuivelproducten in het midden en restjes en potten zet je best bovenaan. De deur leent zich perfect voor etenswaren waarvoor de koude niet noodzakelijk is, zoals boter en eieren.

Altijd verse kost

Als je bovenstaande tips combineert met een geplande trip naar de supermarkt en een voorraadje rijst, pasta, quinoa … wordt het een eitje om elke dag een voedzame maaltijd op tafel te zetten en optimaal te genieten van de belangrijkste voedingstoffen in verse producten. Bovendien zal je minder voeding moeten weggooien, wat het milieu en jouw portemonnee ten goede komt.

metro-cb-vitafresh-700x300-nl