'Supplementen voor patiënt in eenpersoonskamers blijven stijgen'

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ereloonsupplementen die patiënten bij een opname in een eenpersoonskamer moeten betalen blijven stijgen. Gemiddeld betaalt een patiënt voor een ziekenhuisopname in een eenpersoonskamer 1.104 euro uit eigen zak aan ereloonsupplementen. Dat is 7 pct meer dan in 2013. Dat blijkt uit de analyse van 544.344 ziekenhuisfacturen uit 2015 bij de leden van de Socialistische Ziekenfondsen, meldt het ziekenfonds. Het zijn vooral kamer-en ereloonsupplementen die de factuur van een ziekenhuisopname hoog doen oplopen. In twee- en meepersoonskamers werden deze supplementen in 2013 volledig afgeschaft. "Dit verbod probeert men via andere wegen te omzeilen, onder meer door een fors prijskaartje te hangen aan een eenpersoonskamer. Een patiënt betaalt gemiddeld 1.702 euro voor een verblijf in een eenpersoonskamer, dat is 7 maal zoveel als in een twee- of meerpersoonskamer", aldus de ziekenhuisbarometer. In een eenpersoonskamer bestaat de factuur momenteel voor 65 procent uit ereloonsupplementen.

De gevraagde ereloonsupplementen stegen in Vlaanderen (+8 pct) en Wallonië (+9 pct) sterker dan in Brussel (+4 pct). In Brussel blijven de bedragen (gemiddeld 1.825 euro) een pak hoger liggen dan in Vlaanderen (802 euro) en Wallonië (1.326 euro).

Het gemiddelde percentage aan ereloonsupplementen dat in ons land wordt aangerekend steeg op twee jaar tijd van 137 pct van het conventietarief tot 142 pct. Dat is een stijging van 5 pct op twee jaar tijd. In Wallonië ging het om een stijging van 12 pct, een stuk sterker dan in Vlaanderen (+3 pct). "De stijgingen in beide landsdelen wijzen er op dat de patiënt in een eenpersoonskamer via zijn factuur het verbod op de kamer- en ereloonsupplementen uit 2013 moet compenseren. Brussel kent een lichte daling in zijn gemiddelde percentage aan ereloonsupplementen maar blijft wel met een gemiddelde van meer dan 200 pct zitten. Als patiënt betaal je er dus een driedubbel ereloon."

Om leden te informeren actualiseerde het socialistisch ziekenfonds de zoekmodule op zijn website. Patiënten krijgen daar zicht op de gemiddelde prijs van zestien veel voorkomende ingrepen in verschillende ziekenhuizen.

bron: Belga