Malta laat Russisch oorlogsschip dan toch niet bijtanken

Malta laat Russisch oorlogsschip dan toch niet bijtanken

Malta heeft onder internationale druk zijn eerdere toelating aan een Russisch militair tankschip om aan het eiland bij te tanken weer ingetrokken. Dit heeft de krant Times of Malta vanmorgen geschreven. Twee dagen geleden blies een Russische vloot een plan af om te tanken aan de Spaanse enclave Ceuta. Vorige week zette het Maltese ministerie van het Buitenlandse Zaken het licht op groen voor de tanker RFS Dubna om vanaf 4 november drie dagen aangemeerd te liggen, zo blijkt uit een document dat de krant kon inkijken.

Maar op gezag van niet nader genoemde bronnen schreef ze dat de regering die toelating weer introk na protest van de VS en Groot-Brittannië die met Rusland overhoop liggen in verband met de rol die Moskou in Syrië speelt.

Gisterenavond hamerde de Maltese minister van Buitenlandse Zaken George Vella erop dat er geen Russisch schip zou bijtanken. Hij weigerde echter vragen omtrent druk door andere regeringen te beantwoorden.

De bewindsman sprak enkele uren nadat een petitie op het internet de Maltese regering had opgeroepen niet medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden en het aankomen van de schepen zou verbieden.

Woensdag trok Rusland na hevige kritiek van de NAVO een verzoek in om een imposante vloot te laten bijtanken in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Het gaat om acht schepen waaronder het vliegdekschip Amiral Kouznetsov. Zij zijn op weg van Rusland naar de Middellandse Zee ook langs de Belgische kust gevaren.

bron: Belga