Kwart van Vlaamse holebi’s deed al poging tot zelfdoding

Kwart van Vlaamse holebi's deed al poging tot zelfdoding

Liefst een kwart van de Vlaamse holebi’s en transgenders heeft al minstens één poging tot zelfdoding ondernomen. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) dat De Morgen kon inkijken. Uit een steekproef bij 656 holebi’s en 248 transgenders blijkt dat 26,5 procent van de deelnemers uit de lgbt-gemeenschap al één of meerdere pogingen tot zelfdoding heeft ondernomen. Meer specifiek heeft 22 procent van de holebi’s en 38,7 procent van de transgenders zich één of meerdere keren van het leven proberen te beroven.

Volgens het onderzoek zijn risicofactoren het in aanraking komen met homofoob en transfoob geweld, de reactie van ouders bij een coming-out en de bereidheid tot het zoeken van psychische hulp.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten dat er een specifieke aanpak komt voor de lgbt-gemeenschap en wil de verschillende organisaties oproepen om de komende maanden samen na te denken over preventieve acties. Gerichte campagnes zijn essentieel, vinden de onderzoekers van de UGent, maar er moet ook aandacht worden besteed aan een veilig klimaat voor holebi’s tout court.

Bij de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen Çavaria juichen ze de aandacht toe, al blijven ze op hun hoede. “Intentieverklaringen zijn één ding, concrete plannen een ander.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

bron: Belga