Internationale Walviscommissie verstrengt regels voor wetenschappelijke walvisvangst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er komen strengere voorwaarden voor de speciale vergunningen voor wetenschappelijke walvisvangst. Dat is beslist op de top van de Internationale Walviscommissie (IWC) in het Sloveense Portoroz, die vandaag is afgesloten. Het voorstel van de creatie van een nieuw heiligdom voor walvissen heeft daarentegen opnieuw geen meerderheid gehaald, zo meldt het directoraat-generaal Leefmilieu binnen de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. De afgevaardigden van de 88 landen van de Internationale Walviscommissie hebben een week lang verschillende voorstellen besproken om de walvissen te beschermen en de walvisjacht te beheren. Van de ongeveer 85 walvissoorten blijven de meeste namelijk ernstig bedreigd, ook al heeft het verbod op commerciële walvisjacht (sinds 1986) een positieve invloed gehad op sommige soorten. Nieuwe bedreigingen zijn bijvangst, geluidsoverlast, aanvaringen met schepen en mariene vervuiling.

Er komen dus striktere voorwaarden om 'special permits' uit te vaardigen en nieuwe wetenschappelijke programma's goed te keuren. "Landen als Japan mogen dus niet meer op eigen houtje vergunningen uitgeven, maar moeten die eerst voorleggen aan het Wetenschappelijk Comité en de Walviscommissie", klinkt het.

Voorts moet Mexico dringende maatregelen nemen om de vaquita-dolfijn te beschermen. Deze kleinste dolfijn ter wereld en meest bedreigde zeezoogdier telt nog slechts 56 exemplaren in de Golf van Californië.

De creatie van een heiligdom voor walvissen in de Zuid-Atlantische oceaan, een voorstel van onder andere Brazilië dat al lang op de tafel ligt, heeft daarentegen opnieuw geen meerderheid behaald. "België zal het voorstel blijven steunen in de aanloop naar de volgende top in 2018, in gastland Brazilië, en heeft goede hoop dat het dan eindelijk zal worden goedgekeurd", zo luidt het nog.

bron: Belga