Indoorduikbassin in Beringen moet toeristische trekpleister worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Limburgse minister van Defensie Steven Vandeput (NV-A) en mediafiguur Pascale Naessens zijn het eerste eerste indoor duik- en snorkelcentrum met tropische zoetwatervissen van Europa in Beringen-Mijn ingedoken. Indoorduikbassin TODI is meteen ook het grootste van zijn soort in België.

Het duikbassin op de site van Be-Mine moet voor de provincie Limburg en in het bijzonder Beringen-Mijn een nieuwe toeristische trekpleister en een aantrekkingspool voor duikliefhebbers in een straal van 200 km worden. Het gaat om een unieke duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doorsnee van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6,2 miljoen liter water. De fauna staat centraal met in totaal 2.200 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Het duikbassin is onderverdeeld in verschillende thema's. Op de bodem van het bassin zijn verschillende elementen aangebracht waar zowel aan grotduiken als wrakduiken gedaan kan worden.

"Het project moet Limburg versterken als vakantiebestemming", zei de minister van Defensie en Ambtenarenzaken Steven Vandeput die als fervent duikliefhebber het bad officieel mocht induiken.

Met TODI werd 9 miljoen euro geïnvesteerd in de Be-mine site. Drie miljoen daarvan komt uit Vlaamse subsidies (SALK). De financiering van het hele project was de moeilijkste uitdaging voor ceo's Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts. Toen ze bij de potentiële investeerders gingen aankloppen, werden ze voor "dromers" gehouden.

"Dromen mag. Als we geen dromers waren was dit nooit gerealiseerd geweest. Het geld bijeen krijgen was geen makkelijke opdracht, maar dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en LRM is het toch gelukt en eens dat plaatje rond was, is de rest vanzelf gegaan", aldus ceo Dirk Heylen. TODI zal 30 mensen te werk stellen.

bron: Belga