Grootschalige rampoefening in Antwerpen afgelopen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen heeft afgelopen nacht een grootschalige rampenoefening plaatsgevonden, met de focus op de werking van de hulpdiensten wanneer er zich een terroristische aanval zou voordoen in de stad. De leerpunten die uit de oefening gehaald kunnen worden, komen binnen enkele weken tijdens een uitgebreide nabespreking met alle betrokken partijen aan bod. "Volgens het scenario sloeg een groepje terroristen achtereenvolgens toe op drie verschillende plaatsen: in het station Antwerpen-Centraal, het Romy Goldmuntzcentrum en in bioscoopcomplex Kinepolis", zegt Veerle De Vries, woordvoerster van Lokale Politie Antwerpen.

In het treinstation lieten de daders een spijkerbom ontploffen op een internationale reizigerstrein. Vervolgens was er een 'shooting' tijdens een lezing van het Coördinatie Komitee Joodse Gemeente van Antwerpen in het Romy Goldmuntzcentrum in de Nerviërsstraat en daarna slotte gijzelden de terroristen mensen in een bioscoopzaal van Kinepolis. De eis van de daders was om een aantal verdachten van een terrorismeproces, dat de dag nadien doorging in het hof Van beroep, vrij te laten uit de gevangenis. Er werden op de verschillende locaties verscheidene slachtoffers gemaakt, waaronder enkele doden en gewonden.

Aan de oefening namen in totaal ongeveer 600 mensen deel, waaronder 250 deelnemers van lokale politie van Antwerpen en de federale politie, 36 deelnemers van brandweer Zone Antwerpen, 50 deelnemers van de medische hulpdiensten, 25 deelnemers van Defensie en 210 figuranten.

"Deze uitgebreide oefening testte de samenwerkingsverbanden tussen de lokale politie, de federale (gerechtelijke) politie, Defensie en de Antwerpse hulpdiensten. Maar ook de coördinatie met andere partners, zoals het parket en vervoersmaatschappij NMBS zijn cruciaal", aldus De Vries, die benadrukt dat de oefening niet het gevolg is van een concrete dreiging.

bron: Belga