Gevangenisprotest in verschillende Amerikaanse staten

Sinds het begin van de herfst zijn in gevangenissen in verscheidene Amerikaanse staten protesten aan de gang van gedetineerden die klagen over hun levensomstandigheden in de cel. Volgens activistengroeperingen die opkomen voor de rechten van gevangenen gaat het om een van de grootste gecoördineerde protestbewegingen in de moderne geschiedenis, maar de penitentiaire overheden spreken dat tegen. De gedetineerden hebben het werk gestopt of zijn in hongerstaking gegaan tegen onder meer de lage lonen, gewelddadige cipiers, overbevolking en de slechte gezondheidszorg.
Volgens activistengroeperingen gaat het om minstens 20.000 gedetineerden in minstens 24 gevangenissen in 23 staten. De penitentiaire diensten geven toe dat er sinds begin september protesten zijn in Michigan, South Carolina en Florida. In Californië zijn er zeker 300 gedetineerden betrokken bij hongerstakingen in twee gevangenissen. maar in andere staten, zoals Virginia, Ohio en Texas, ontkennen de overheden geruchten over stakingen.

De overheid minimaliseert de berichten van de activisten. “Ik weet dat er gedetineerden zijn die zeggen dat dit een grote stakingsactie is, maar dat is gewoonweg niet het geval”, zegt een woordvoerder van de penitentiaire overheid in Alabama. “Maar ik begrijp ook de klachten van de gedetineerden over de levensomstandigheden”.

bron: Belga