Georges Leekens tekent in Algerije contract tot Africa Cup 2019

door
Belga
Leestijd 2 min.

Georges Leekens heeft vrijdag in Algiers zijn handtekening geplaatst onder een contract dat hem tot de Africa Cup van 2019 bondscoach van Algerije maakt. Dat meldt de Algerijnse voetbalbond op zijn website. Na de ondertekening van zijn contract ging Leekens onmiddellijk aan het werk. Hij had een vergadering met de technische, medische en administratieve staf van het team. Die brieften hem over de stand van zaken, met het oog op de volgende stage van de selectie, die al voor 7 november voorzien is.

Op 12 november speelt Algerije een cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nigeria. Algerije is ondergebracht in een "groep des doods", met naast Nigeria Kameroen en Zambia als tegenstanders. Op de eerste speeldag kwam Algerije niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Kameroen. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor het WK in Rusland. Op de Africa Cup 2017 in Gabon (14 januari-5 februari) start Algerije als derde Afrikaanse land op de wereldranglijst dan weer als één van de favorieten. In de groepsfase treft het er Zimbabwe, Tunesië en Senegal.

Leekens heeft bij de nummer 35 op de FIFA-ranking onder andere Anderlecht-kapitein Sofiane Hanni, Standard-spits Ishak Belfodil en Kortrijk-flankaanvaller Idir Ouali tot zijn beschikking. Yacine Brahimi (Porto), Riyad Mahrez (Leicester), Sofiane Feghouli (West Ham), Faouzi Ghoulam (Napels) en Islam Slimani (Leicester) zijn de sterspelers van het team.

Tot woensdag was Leekens nog trainer van Lokeren, waar hij eind oktober 2015 Bob Peeters afloste. Na de 1-2 nederlaag van dinsdag tegen Oostende werd zijn contract bij de Waaslanders in onderling overleg ontbonden. Leekens had de Algerijnse selectie in 2003 al eens onder zijn hoede. Toen vertrok hij er al na enkele maanden om familiale redenen. Nu begint hij er aan zijn vijfde opdracht als bondscoach. Hij was dat eerder ook bij de Rode Duivels (1997-1999 en 2010-2012) en Tunesië (2014-2015). Clubtrainer was "Mac the Knife" onder meer bij Cercle Brugge, RSC Anderlecht, KV Kortrijk, Club Brugge, KV Mechelen, Trabzonspor, Charleroi, Moeskroen, Roda JC, Al-Hilal en AA Gent.

bron: Belga