EU staat Gazprom hogere capaciteit toe op gaspijpleiding in Duitsland en Tsjechië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie heeft het Russische Gazprom, dat in overheidshanden is, de toestemming gegeven zijn capaciteit op te trekken op de Opal-gaspijpleiding. Opal verbindt de onderzeese Nord Stream-leiding met Duitsland en Tsjechië. De beslissing van de Commissie kan economische gevolgen hebben voor Oekraïne en Polen. Gazprom mocht op papier 80 procent van Opal uitbaten, maar mocht die capaciteit maar voor de helft aanwenden. Die beperking valt nu weg. Voor de uitbating van de resterende 20 procent heeft de Commissie de voorwaarden versoepeld zodat nieuwe spelers gemakkelijker toegang krijgen tot Opal.

Deze beslissing kan een negatieve impact hebben op de volumes Russisch gas die van Oekraïne en Polen naar Europa worden geëxporteerd. Als gevolg daarvan zouden de twee transitlanden een pak minder inkomsten krijgen uit het gastransport. Het Poolse publieke gasbedrijf PGNiG liet al weten naar de rechtbank te zullen trekken tegen de beslissing van Brussel.

De Commissie maakt zich sterk dat er alvast op het gasvolume dat via Oekraïne passeert geen impact zal zijn.

Eerder deze week besliste de Commissie al dat Gazprom wellicht aan een boete ontsnapt in het onderzoek naar misbruik van dominante marktpositie in Oost-Europa. Omdat net nu verschillende Europese lidstaten Rusland de duimschroeven willen aandraaien voor zijn opstelling in Syrië (en Oekraïne), lijkt de Commissie een softere koers te willen varen. Nochtans zegt de Commissie zelf dat juridische gronden haar dwongen een beslissing over de pijpleiding te nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Belga