CETA - EU-landen keuren Canadees-Europees handelsverdrag goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese lidstaten hebben vrijdagavond het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) officieel goedgekeurd. Dat heeft de Europese Raad gemeld. "Ik ben tevreden dat ik kan bevestigen dat de EU klaar is om het economisch en handelsverdrag met Canada te ondertekenen", aldus Robert Fico, de premier van Slovakije, dat momenteel EU-voorzitter is. "Het representeert een mijlpaal in het Europese handelsbeleid en ons engagement daar tegenover." Volgens Fico gaat het om een "modern en progressief akkoord, dat de deur opent naar nieuwe mogelijkheden, terwijl het ook cruciale belangen verdedigt. Bovendien effent het mogelijk het pad voor toekomstige handelsakkoorden."

Alle Europese lidstaten buiten België hadden eerder al hun fiat gegeven voor het verdrag, omdat Franstalig België ertegen was. De deadline voor elk land om het te bekrachtigen was in de nacht van vrijdag op zaterdag om middernacht. Donderdag kwamen de Belgische parlementen tot een akkoord rond CETA en de deelstaatregeringen keurden het vrijdag goed. Premier Charles Michel heeft ondertussen van alle deelstaatregeringen de volmacht gekregen om het Belgisch akkoord voor CETA te geven, en zal Europees president Donald Tusk daarover zaterdag inlichten.

Na de ondertekening van CETA door de leiders van Canada en de Europese Unie moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Nadien kan het Europese luik van het handelsverdrag reeds voorlopig in werking treden.

bron: Belga